Hallwylska museet

År 1898 flyttade Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther in på Hamngatan 4 i Stockholm. De var båda i femtioårsåldern. Barnen hade flyttat hemifrån. Det nybyggda palatset var 2 000 kvadratmeter stort, hade 40 rum och hade ritats av en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason.

Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar, Walther behövde ett ordentligt kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. Den inkluderade förgyllda kranar, 1500-talsgobelänger och en Steinwayflygel med specialbyggt fodral.

Ostron, champagne och fjortonrätters menyer hörde till livet i palatset. Men ett ännu vanligare inslag var studenterna som ägnade sig åt att beskriva Wilhelmina von Hallwyls samling av dyrbara antikviteter och konstverk, men också vardagssaker som hon tänkte att framtidens människor skulle vara intresserade av. Allt finns nedtecknat i stora läderbundna liggare och palatset är bevarat som på Wilhelminas tid. I garaget står den svarta bilen av märket Daimler-Benz och i stallet luktar det fortfarande häst.

Stöd Hallwylska museet

Detta kan du göra

Bli sponsor. Till museerna generellt, eller som fadder för ett specifikt projekt. Kontakta oss för fler förslag.

Bli medlem i museets vänförening. Som medlem kan du ta del av en rad olika aktiviteter som specialvisningar, gemensamma resor, föreläsningar och vernissager.

För mer information om vad ett samarbete med museerna kan innebära, kontakta Susanne Samuelsson, ansvarig strategiska samarbeten och allianser, susanne.samuelsson(a)shm.se, 08-402 30 17

hallwylskamuseet.se