Föremålsbilder

svärdsslidebeslag av silver från Historiska museets samling.

Så här hittar du museernas föremålsbilder och det här behöver du tänka på om du ska sprida bilderna.

Nytt samlingssök

I dagsläget har vi två olika föremålsdatabaser som är uppdelade mellan museerna. Det är något vi arbetar med att förbättra. Just nu pågår ett projekt på myndigheten, där vi arbetar med en ny gemensam onlinetjänst för samlingssök. En första version av tjänsten kommer att lanseras inom kort.

Mer om den nya samlingsdatabasen

Ladda ner bilder från våra föremålsdatabaser:

Livrustkammaren, Hallwylska museet och Skoklosters slott

Emuseumplus är Livrustkammarens, Hallwylska museet och Skoklosters slotts digitala samlingsdatabas. Där hittar du bland annat information om museernas samlingar, bilder av föremål och museimiljöer och de personer som har tillverkat, ägt och använt föremålen.

Besök samlingsdatabasen

Historiska museet och Ekonomiska museet

I Historiska museets samlingsdatabas hittar du arkeologiska föremål, ben och kyrklig konsthistoria. I museets digitala samling finns även en del av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets myntsamling.

Besök samlingsdatabasen

Hittade du inte bilden du söker?

Kontakta vår bildförmedling på mejll bilder@shm.se.

Publicering av föremålsbilder

De flesta föremålsbilder är licensierade med Creative Commons-licensen CC BY,  det betyder att du får använda dem fritt, så länge du anger källa. Ange källa så här: “Foto: Fotografens namn, Museets namn/SHM (CC BY)”. Om bilden föreställer en målning eller ett svartvitt fotografi med utgången upphovsrätt får du gärna ange informationen på samma sätt men ersätta CC BY med PDM (Public Domain Mark).

Vid frågor om publicering av myndighetens bilder

Kontakta vår bildförmedling på mejll bilder@shm.se.