Mellanlagring, filter och utökade sökmöjligheter

Skrivet av Linnéa Lundin

Sjöastrolabium av mässing från 1626, Skoklosters slott.

Sjöastrolabium av mässing från 1626, Skoklosters slott.

 

För drygt två månader sedan gick vi ut med nyheten att våra samlingar äntligen är sökbara på internet igen. Sedan dess har vi arbetat intensivt med de utlovade, förbättrade funktionerna. Målet med nästa lansering och de nya funktioner som vi utvecklar just nu, är att nya Sök i samlingarna ska kunna ersätta båda våra gamla söktjänster på nätet, eMuseumPlus och Historiska museets gamla Sök i samlingarna. (Och ni som gillar de gamla tjänsterna behöver inte vara oroliga, de kommer ligga kvar parallellt med den nya tjänsten, tills vi försäkrat oss om att allt är på plats och funkar som det ska, för alla våra användare).

Nya Sök i samlingarna kommer innehålla flera funktioner som dagens användare av söktjänster på nätet förväntar sig, men som kulturarvsinstitutioner kanske inte traditionellt sett tillhandahållit i sina tidigare söktjänster. Nya Sök i samlingarna kommer vara baserad på sökplattformen Solr, vilket möjliggör ett mycket mer modernt och intuitivt sökbeteende än vad vi vanligtvis hittar i söktjänster för kulturarv. Denna mellanlagring kommer också ge oss mycket snabbare sökträffar. Med hjälp av flera olika filterfunktioner kommer vi kunna erbjuda den ovana användaren enklare vägar in i den stora samlingsmängd som SHM tillhandahåller – utan att ge avkall på de avancerade och icke-begränsande sökmöjligheter som en expertanvändare vill ha. Genom att kombinera filterfunktioner med ett kraftfullt och förlåtande fritextsök tror vi oss komma en bra bit på väg mot en riktigt bra söktjänst för vår samlingsinformation.

Med det sagt är det trots allt mycket som återstår att göra även efter lanseringen av de nya filter- och sökfunktionerna. Filter och utökad sökfunktionalitet kommer i ett första skede implementeras enbart för sökning på föremålsposter. Det återstår alltså för oss att implementera samma utökade funktionalitet vid sökning på andra typer av poster också.

Om ni inte redan gjort det, ta en titt på den nuvarande, enkla söktjänsten som redan nu finns tillgänglig.