Samlingarna är sökbara!

Skrivet av Linnéa Lundin

Nu öppnar vi den första, enkla sökfunktionen för att söka i samlingarna på Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum.

För första gången sedan museerna flyttade in i ett gemensamt samlingsförvaltningssystem 2018 kan du nu hitta uppdaterad information och media kring samlingarna på ett och samma ställe online.

Såhär fungerar fritextsöket

Sökfunktionen är en tillfällig söktjänst som vi valt att tillhandahålla för att erbjuda möjligheten att nå våra samlingar under tiden som vi arbetar med utvecklingen av nya, användarvänliga och moderna sökgränssnitt under året 2021.

Sökfunktionen är ett fritextsök som läser av information i flera olika fält i vårt samlingsförvaltningssystem. Du kan till exempel söka på nyckelord och typer av föremål (t ex mynt, yxa eller svärd), material (t ex brons, sten eller guld), personer (t ex Gustav II Adolf), perioder och årtal (t ex vikingatid eller 1650). Om du letar efter ett specifikt föremål i samlingarna och känner till dess föremålsnummer så kan du också söka på detta nummer.

Svart och vit sökruta med texten Sök i samlingarna och knappar för val av sökning på Föremål eller Media

Här hittar du samlingssöket: samlingar.shm.se