Uppdatering av nya Sök i samlingarna närmar sig

Skrivet av Linnéa Lundin

Nu var det längesedan vi skrev något om hur det går med utvecklingen av vårt nya Sök i samlingarna, så är kommer en kort uppdatering.

Det nya, utökade sökgränssnittet som vi kallar för ”steg två” är färdigutvecklat. I steg ett lanserade vi objektssidor där varje föremål fick en persistent URI och en digital hemvist på nätet samt ett enkelt fritextsök. Snart, i steg två, lanserar vi flera olika filtreringsmöjligheter för att underlätta sökning. Klicka på bilden för att titta närmare på de nya funktionerna.

Den enkla version av Sök i samlingarna som nu är live, läser direkt mot vårt samlingsförvaltningssystems API. För att steg två ska kunna erbjuda snabbare sökningar och bättre driftsäkerhet för såväl Sök i samlingarna som vårt samlingsförvaltningssystem kommer steg två använda en annan metod för datahämtning. Via OAI PMH skördas data från samlingsförvaltningssystemet i json-format och lagras på en mellanlagring baserad på Solr. Det är framför allt förändringen i hämtnings- och lagringsmetod som har gjort att lanseringen av steg två dröjt längre än förväntat. Men den som väntar på något gott…

Tills dess att steg två är lanserat går det bra att använda det enklare sökgränssnittet som lanserades i steg ett, eller någon av de gamla tjänsterna eMuseumPlus och Historiskas Sök i samlingarna för att utforska våra samlingar.