Stort delmål för nytt samlingssök

Skrivet av Linnéa Lundin

Ett stort delmål i arbetet med vårt nya samlingssök är nått. Vi har välkomnat 1 700 000 objektssidor till stora vida webben. Av dessa är cirka 1 288 650 föremål, 310 000 media, 63 400 arkeologiska undersökningar, 43 300 förvärv och 80 000 kontexter.

För nästan exakt ett år sedan, i december 2019, hade vi vårt första uppstartsmöte med vår webbyrån. Utvecklarna på webbyrån har, som tur är, förstått precis när vi förklarat hur vi vill visa vår data på objektssidorna. Data som i många fall är både invecklad och stökig. Tänkt er förklaringar som ”när värdet i fält x är 2 så ska värdet i fält y visas inom parentes men om värdet i fält z är 3 ska värdet i fält x inte visas alls”.

Förvaltning av det som varit

För att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbara objektssidor har vi genomfört implementeringen av unika persistenta identifierare till varje objekt i vårt samlingsförvaltningssystem. Detta blir det digitala objektets unika ”personnummer” på nätet. Det är på dessa globalt unika ID:n som vi har byggt de nya länkarna till objektssidorna.

Långsiktigheten hänger också på att vi förvaltar det som varit tidigare. Därför lagrar vi nu alla gamla länkar till objekten från våra gamla onlinesöktjänster i vårt samlingsförvaltningssystem. På så sätt kan vi bygga omdirigeringar till de nya, aktuella objektssidorna och inte lämna några döda länkar efter oss, sedan när vi är redo att stänga de gamla tjänsterna. Men gamla tjänsterna kommer att ligga kvar tills vi har fullgoda ersättningstjänster.

En första sökingång lanseras inom kort

Än så länge finns ingen sökingång alls för att nå de nya objektssidorna, men inom kort lanserar vi en enkel startsida med en sökruta för att erbjuda möjligheten att nå de nya föremåls- och mediasidorna. Detta blir ett sätt att nå den nya uppdaterade samlingsinformationen och nyproducerad media, under tiden vi arbetar med utvecklingen av en fullständig, ny söktjänst.

Under 2021 fokuserar vi på att utveckla ett användarvänligt och flexibelt sökgränssnitt som ska fungera för den breda användargruppen. Vi kommer också påbörja arbetet med att titta på hur vi kan tillfredsställa behoven hos våra mer avancerade användare, intresserade av specifika områden.

Använder du våra gamla system eller är du intresserad av vårt nya Sök i samlingarna och vill hjälpa oss med dina åsikter? Hör av dig med ett mail till oss!

Tjuvkika gärna på några av våra alldeles färska objektssidor:

Daimler-Mercedes automobil, Hallwylska museet
Söderalaflöjeln, Historiska museet
Mynt med rungrafitti, Ekonomiska museet
Gustav II Adolfs häst Streiff, Livrustkammaren
Kedjedrivet konstur, Skokloster slott
Glasbehållare, Tumba bruksmuseum
Bj 581, Arkeologisk kontext
Hemlanden, Undersökning

Intendenter digital förmedling,
Linnéa Lundin
Eva Vedin
Mail: förnamn.efternamn@shm.se