När postprocessualisterna funderade kring ”Djuriska människor och mänskliga djur” i sammanhang med den nyligen stängda utställningen Forntider II på Historiska museet så missade de att man hade ett väldigt unikt fynd till hands som i utställningen lapidarisk betecknades som ”björnhuvud av förgylld brons”.
Det tidigare oidentifierade föremålet handlar i själva verket om en del av en selbåge till hästvagn och är hittills den enda av sitt slag i Sverige. Dess närmaste paralleller stammar från välkända Vikingatida fyndlokaler i Danmark, dvs. från Mammen i norra Jylland, Møllemosegård på Fyn, Søllested på Lolland samt Elstrup på Als. Idag är dessa utställda på Nationalmuseet i Köpenhamn och på Museum Sønderjylland.
På Historiska museet tappade ”björnhuvudet” med föremålsnumret 122906_HST under tiden dessvärre till och med sitt tillhörande förvärv och man var tvungen att märka det med ”Ok[änd] f[ynd]ort u[tan] n[umme]r”. Utan denna alldeles avgörande information är det omöjligt att säga var och under vilka omständigheter detta enastående selbågsbeslag påträffades.
Lyckligtvis nämnde dock Hjalmar Stolpe i sin rapport över de ”Naturhistoriska och archæologiska undersökningar på Björkö i Mälaren II” år 1872 i jämförande syften att ”Det bör likväl anmärkas, att Statens Hist. Museum förvaras ett sådant hufvud, troligen från Gotland (Inv. N:o 2976), som så fullständigt liknar de danska selkrokshufvudena, att det ej gerna kan hafva haft någon annan användning, men det oaktadt ej är mer än 4,5 cmtr långt” (sida 37).
Mycket riktigt finns bland uppgifterna kring inventariet SHM 2976 i huvudkatalogen en post bland de påstådda föremål ”Från kristna Medeltiden” som omtalar just en ”ändknapp av förgyld mässing i form av ett djurhuvud”. Förvärvet kommer även med informationen att föremålen en gång i tiden ingick i lektor Karl Johan Bergmans samling som inköptes av riksantikvarien Bror Emil Hildebrand år 1862. Bergman själv verkade i Visby och hans samling omfattade ”fornsaker från Gotland, samlad under flera år”. Selbågsbeslaget är alltså ett gotländskt fornfynd! I databasen kan du se fler bilder på beslaget.
Välkommen hem, lilla vän!
/ Sven Kalmring, antikvarie med ansvar för yngre järnålder