”Enhörningen i den magiska skogen”: ett svensk-estniskt samarbete.

Skrivet av Samlingsbloggen

Den 7 september öppnade utställningen ”Ükssarvik võlumetsas” (Enhörningen i den magiska skogen) på Niguliste museum i Tallinn. Utställningen är en vidareutveckling av familjeutställningen ”Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig” som visades på Livrustkammaren mellan den 29 oktober 2022 och 7 april 2024. Under utställningens gång uttryckte Niguliste museum, en del av Estlands konstmuseer, en önskan om att kunna visa enhörningarna även i Estland. Ett samarbete inleddes med undertecknad från Statens historiska museer och Merike Kurisoo från Estlands konstmuseer som ansvariga kuratorer. En helt ny utställning har skapats, men med ett tydligt avstamp i den utställning som visades i Livrustkammaren.

Skylt med text bredvid hängande tygdraperier.

Entrén till utställningen. Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

Bild av utställningen med gröna draperier.

Grön sammet och svart tyll skärmar av det nedre utställningsrummet. Foto: Stanislav Stepasko, Estlands konstmuseum.

I Livrustkammarens utställning visades sammanlagt 21 föremål ur Livrustkammarens, Historiska museets, Skokloster slotts och Hallwylska museets samlingar. Till utställningen i Tallinn har nio föremål från SHM lånats ut: ett från Skokloster, två från Historiska och sex från Livrustkammaren.

Enhörningshorn för häst och rund paradsköld.

Enhörningshorn buret av en av Karl XI:s hästar på hans myndighetsdag och italiensk paradsköld från 1500-talet, båda ur Livrustkammarens samlingar. Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

 

Dessa föremål visas tillsammans med ett fyrtiotal föremål ur estniska samlingar. Ett stort antal av dessa kommer från tidsspannet 1561–1710, den period då Estland stod under svenskt styre. Många är helt okända för den stora allmänheten. Ett exempel är ett begravningsvapen i trä som ingår i Estlands konstmuseums samlingar. Det har tillverkats till minne av tysk-baltiske adelsmannen Hans Krüdener, vars släkt bar en enhörning i sitt vapen. Detta är det äldsta bevarade begravningsvapnet i Estland och har inte ställts ut tidigare.

Målad vapensköld med enhörning.

Begravningsvapen för Hans Krüdener, död 1630. Estlands konstmuseum. Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

 

I Livrustkammaren visades utställningen i ett rum med en yta av cirka 90 kvadratmeter. I Niguliste, som är en kyrka med höga valv och stora öppna ytor, är förutsättningarna annorlunda. Här visas i stället utställningen fördelad på tre ytor. De kulturhistoriska föremålen visas i ett kapell och på entresolvåningen ovanpå detta visas konst relaterad till enhörningen eller de platser där djuret kan förekomma eller är förknippat med: skogen, luften, vattnet och himlen. De konstverk som visas är från sent 1800-tal och fram till i dag. Formgivaren Mae Kivilo har inspirerats av kyrkans valv och skogens färger och skapat rumsliga avgränsningar i form av mörkt gröna spetsbågar som leder besökaren mot en stjärnhimmel, vävd av Julie Borkvell 1939. Stjärnbilden Enhörningen, synlig på det norra stjärnvalvet under hösten, finns representerad på mattan som influerats av stjärnkartor från 1600-talet.

Spetsbåge med konstverk runt.

Konstutställningen på övre plan med Julie Borkvells stora stjärnhimmel i fonden. Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

Vävd textilie med enhörning och oljemålning med enhörning.

”The last Unicorn” av Kärt Ojavee och ”Enhörning” av Jüri Arrak. Foto: Merike Kurisoo, Estlands konstmuseum.

 

Kyrkans koromgång har fått gestalt av en magisk trädgård där man kan ta del av enhörningsfakta i en kista inuti en paviljong dekorerad med enhörningar från hela världen. Här finns också en utklädningsstation med käppenhörningar, samt fabeldjur i trä tillverkade av Ray Wahlsten och  inlånade från Medeltidsmuseet i Stockholm. I enhörningsverkstaden kan man tillverka sin egen hornförsedda tiara eller krona.

Insidan av ett litet lusthus dekorerat med ehörningar.

I enhörningarnas lusthus kan man lära sig mer om enhörningar genom faktakort och böcker. Eller bara sitta ned en stund. Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

Hörn med utklädningskläder.

Självklart kan man bli både enhörning och Jan van Eycks fru Margareta i utklädningsbåset! Foto: Pia Bengtsson Melin, SHM.

Till utställningen hör också programverksamhet med föreläsningar och visningar, samt speciella pedagogiska program riktade mot skolan. Utställningen står till och med den 6 april 2024.

Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie