Under 2023 har myndigheten fått extra resurser för att kunna digitalisera äldre arkeologiska material. Under arbetets gång har flera intressanta upptäckter gjorts. Min roll i projektet är att bland annat gå igenom ett stort medeltida lädermaterial från kvarteret Rådhuset i Uppsala som grävdes redan 1975.
Uppsala är speciellt eftersom där har organiskt material bevarats väldigt bra. Det mesta lädret består av så kallat ”spill”, det vill säga resterna från när man skär till lädret.
Jag har tänkt presentera två olika exempel och i detta inlägg kommer jag att berätta om ett nålhus i läder.
Konstruktionen bygger på att den lilla trekanten med remmen hyser en ylletyg. I den tussen fäste man sina synålar. Sedan drog man in den lilla trekanten i den stora trekanten så att nålarna var skyddade. Bra synålar var nämligen dyrbara.
Man kan se spår efter sömmarna även om själva sytråden inte är helt bevarad. Den lilla trekanten är sydd i ett stycke och har en sidsöm som varit sammanfogad med kaststygn, medan den stora trekanten är sydd av två delar med sömhål som tyder på skomakarsöm.
Det finns en ristad dekor på ena sidan av den stora trekanten. Där är två fåglar i profil som sitter i ett träd.
Lädret i kvarteret Rådhuset kan dateras till 1300-talet. Datering styrks av skomodellerna som finns i fyndmaterialet, som var moderna vid den tiden.
Se också nålhuset i samlingsdatabasen.
Annika Jeppsson – museiassistent