Sommaren är här och snart även semestern. Det har varit en minst sagt intensiv vår för Sök i samlingarna-utvecklingen och vi har kunnat lansera många efterlängtade funktioner. Låt oss göra en liten sammanfattning av allt som hänt under våren, och ge en föraning om vad som ligger i pipen till hösten.
Nya dataset, fält, funktioner och puffar
I början av 2023 tillgängliggjorde vi flera nya dataset med objektssidor. Alla ca 40 000 objekt i vår Thesaurus-databas fick objektssidor med persistenta länkar, alla objekt i vår Taxonomi-databas fick objektssidor och alla objekt i Historiska händelser-databasen likaså.
I samma veva lanserade vi också över 30 nya fält och funktioner på objektssidorna för föremål. Vi gjorde då alla personer och platser klickbara/länkade så att de nu leder till sina respektive objektssidor. Vi gjorde föremålens litteraturreferenser tillgängliga. Och vi gjorde ett antal fält som handlar om föremålens historiska användning, till exempel historiska händelser, tillgängliga och klickbara. Läs mer om detta i ett tidigare blogginlägg.
I mars lanserade vi de färdiga sökingångarna på startsidan i form av sex ”puffar” som leder till färdiga, intressanta sökningar och träfflistor. Det var ett första enkelt sätt för oss att erbjuda användare, som inte riktigt vet vad de vill söka efter, en väg in i samlingarna.
I mars gjorde vi också ett antal förbättringar i bildvisning- och bildnedladdningsfunktionerna. Bildfilerna fick egna persistenta URL:er och bildnedladdningen, som krånglade för vissa operativsystem, förbättrades.
Solr samt sökbara kontexter och undersökningar
Vi fortsatte mars med att skruva på den Solr-sökmotor som ligger till grund för Sök i samlingarna. Vi och våra användare upplevde sökmotorn som lite väl sträng, t ex fick man inte träff på vigselringar när man sökte på vigsel och inte på valkyriahängen när man sökte på valkyria. Efter lite laborerande med sökmotorn kom vi fram till ett bra läge med korrekta och rimligt antal träffar.
Vi började april med att snygga till förhandsvisningen av våra sidor vid Google-sökning och vid delning i sociala medier.
Vi fortsatte april med att ta tag i det stora arbetet med att göra den arkeologiska informationen i Sök i samlingarna mer sökbar och tillgänglig. Vi lade till en del arkeologi-specifika fält på föremålssidorna och skapade fritextsök och sökträfflistor för två nya dataset – Arkeologiska kontexter och Fältinsamling/Undersökningar.
PDF-visare, arkeologisk träfflista och nya filter
Vi började maj med att ro i hamn en riktig gammal surdeg som vi jobbat med att få till i nästan ett år – nämligen en PDF-viewer för att förhandsvisa PDF:er på de föremålsposter som har PDF:er som enda media kopplade till sig. Att PDF-visaren blev klar innebär att över 8000 arkivdokument från Hallwylska museets privatarkiv nu finns tillgängligt att se och ladda ner på Sök i samlingarna. Se arkivdokumenten här.
Vi avslutade maj med att lansera en helt ny träfflista och fyra nya filter speciellt utformade för att lättare kunna söka i och navigera i våra arkeologiska samlingar. Ett stort delmål för att göra vårt arkeologiska och osteologiska material mer användbart. Läs mer om detta i ett tidigare blogginlägg.
Tillgänglighetsgranskning
Vi avslutade våren med att låta genomföra en tillgänglighetsgranskning av hela webbplatsen Sök i samlingarna, och nu arbetar vi för fullt med att förbättra tillgängligheten enligt WCAG ytterligare.
Mellan alla dessa lite större nedslag gjorde vi småförbättringar, adderade lite nya fält på olika objektssidor och fixade buggar.
Höstens att göra-lista:
- Göra klart förbättringar enligt WCAG.
- Förbättra tillgängligheten och sökbarheten för de arkeologiska samlingarna ytterligare bland annat genom föremålens förvärvsinformation.
- Omdirigera ej föredragna/bortrensade term-sidor istället för att släcka dem helt för att förbättra vid koppling till t ex Wikidata.
- Lägga till historisk utställningsinformation på föremålssidorna.
- Genomföra integration mellan Sök i samlingarna och vårt nya DAM-system Fotoware.
- Och massa annat!
Följ och delta i utvecklingen av Sök i samlingarna
Glöm inte att följa alla blogginlägg vi skriver om Sök i samlingarna-utvecklingen. Vi brinner för att göra den enorma mängd kunskap och information som finns i SHM:s databaser tillgänglig för alla kulturarvs- och arkeologi-intresserade människor ute i landet. Vi försöker vara så transparenta som möjligt med vad vi gör i utvecklingen, vilka vägval vi tar och varför. Bästa sättet för dig att ta del av denna info är via våra blogginlägg och vårt Twitter-konto.
Vi gör den här utvecklingen för allmänhetens skull och vi tar tacksamt emot er feedback. Konkreta förslag och önskemål av mindre art kan vi ofta realisera inom några veckor. Större utvecklingsförslag lägger vi på priolistan och sedan få resurserna avgöra hur långt på listan vi hinner.
Vi avslutar dagens blogginlägg med ett stort tack till vår eminenta digitalbyrå som gör alla våra och våra användares utvecklingsönskemål till verklighet.
Frågor, funderingar och feedback: digitalcollections(at)shm.se
Glad sommar!