2022-06-16

Sveriges museum om Förintelsen öppnar digitalt

Porträtt på Elisabeth Citrom, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony".


Elisabeth Citrom, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony”. Fotograf: Erik Lernestål, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Idag torsdag 16 juni lanseras webbplatsen för Sveriges museum om Förintelsen. Här presenteras det nya museet och ett första urval ur museisamlingen. Samtidigt är det premiär för den svenskspråkiga versionen av ”Dimensions in Testimony”, interaktiva biografier som gör att vi och kommande generationer kan samtala med två överlevande från Förintelsen.

– Museet ska fördjupa och bredda kunskaperna om Förintelsen med utgångspunkt i berättelser från överlevande med anknytning till Sverige. Vi vill vara en angelägenhet för alla människor i samhället och tillgängligt i hela landet, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

I Dimensions in Testimony Sverige, av USC Shoah Foundation, är två svenska Förintelseöverlevande förevigade med hjälp av AI-teknik, där det går att ställa frågor till Tobias Rawet och Elisabeth Citrom. Ju fler frågor som ställs, desto bättre kommer dialogen att fungera. Genom ”Dimensions in Testimony” kan bland annat skolelever närma sig ämnet Förintelsen genom en interaktiv upplevelse. På museets webbplats presenteras även ett urval av föremål och minnen med berättelser om människorna med koppling till Förintelsen och Sverige. Under sommaren visas föremålen på Historiska museet i Stockholm.

– Det här är en startpunkt. Vi bygger upp museet successivt under flera års tid. Samverkan med organisationer, museer, institutioner och privatpersoner är viktigt för att skapa museiverksamheten, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Museets första utställning öppnar 2023

Museets första utställning öppnar i juni nästa år i de nya lokalerna i Glashuset på Torsgatan i Stockholm. Glashuset blir museets hemvist under uppbyggnadstiden på cirka fem till åtta år, då en permanent plats för museet ska vara beslutad.

Statens historiska museer fick hösten 2021 regeringens uppdrag att förbereda och öppna Sveriges museum om Förintelsen. Museet har till uppgift att bevara och föra vidare minnet av samt fördjupa och bredda kunskaperna om Förintelsen. En utgångspunkt är överlevande från Förintelsen med anknytning till Sverige och deras livsberättelser, liksom deras efterlevandes erfarenheter.

Om Dimensions in Testimony Sverige

Dimensions in Testimony Sverige är ett samarbete mellan Statens historiska museer, Judisk kultur i Sverige och USC Shoah Foundation i USA.

Teknik- och metodutvecklingen av ”Dimensions in Testimony” har skett med hjälp av USC Shoah Foundation, i samarbete med Illinois Holocaust Museum and Education Center och Conscience Display, samt Pears Foundation, Louis. F. Smith, Melinda Goldrich and Andrea Cayton/Goldrich Family Foundation till Jona Goldrichs ära, Illinois Holocaust Museum and Education Center, Genesis Philanthropy Group (R.A.), samt CANDLES Holocaust Museum and Education Center.

Ta reda på mer om Dimensions in Testimony

Pressbilder

Ladda ner pressbilder från museets pressrum

Presskontakt

Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer:
Telefon: 08-519 557 31 e-post: ulrika.mannberg@shm.se