2023-10-30

SHM storsatsar kring SVT:s Historien om Sverige

Den 5 november är det premiär för SVT:s Historien om Sverige. Serien som är en dramadokumentär från istid till våra dagar, belyser skeenden och personer som påverkar våra liv än i dag. Statens historiska museer är en av flera kulturinstitutioner som har varit med och bidragit med innehåll till programmen.

– Vårt arbete sammanfaller med SVT:s mål med serien, att nå brett och väcka intresse för historia. Hos oss får du lyssna på intressanta föreläsningar, träffa experter och se många av de föremål som visas i programmen. Dessutom öppnar vi en helt ny utställning för barn med vuxna i december på Historiska museet, säger Magnus Hagberg, överintendent vid Statens historiska museer.

Myndighetens experter medverkar

Historiker, arkeologer och experter från Statens historiska museer medverkar och många betydelsefulla föremål från samlingarna visas i programmen. Sju museer ingår i myndigheten: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Sveriges museum om Förintelsen och Tumba bruksmuseum.

Program och utställning kopplat till serien

Museerna fångar upp teman från seriens tio avsnitt genom visningar och föredrag. På Historiska museet öppnar den upplevelsebaserade utställningen Tillsammans genom tiden och på flera museer kommer det erbjudas föreläsningar, visningar och annat på plats i museet kopplat till serien:

Primär 5 november på SVT

SVT:s Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer från istiden till våra dagar. Det första avsnittet har premiär 5 november 2023 och det sista avsnittet sänds 11 februari 2024. Med noggrant valda inspelningsmiljöer och påkostade scenerier gestaltas historien och med målsättning att skapa nyfikenhet och intresse för vår gemensamma historia. Över 300 experter har bidragit till innehållet och 100 av dem medverkar i serien.

Ladda ner pressbilder i myndighetens pressrum

Kontakt

Maria Rosén
Pressansvarig Statens historiska museer
+46(0)8-402 30 15, maria.rosen@shm.se

Susanne Samuelsson
Ansvarig för strategiska samarbeten Statens historiska museer
Telefon: 08-402 30 17
E-post: susanne.samuelsson@shm.se

Toppbild: Erik Lernestål, Historiska museet, SHM (CC BY).