2022-11-15

Myndigheten lanserar ny samlingsdatabas

Nu är nya ”Sök i samlingarna” från Statens historiska museer tillgänglig på nätet. I den nya databasen söker du i samlingar från myndighetens samtliga sju museer. Här kan du hitta bland annat måleri, mynt, medaljer, vapen, möbler, dräkter, räkenskaper, brev, äldre kyrklig konst och Sveriges största samling av arkeologiskt material.

– Vårt uppdrag är att göra det kulturarv vi förvaltar tillgängligt för alla i Sverige. Vår nya söktjänst på nätet är en viktig del i vårt arbete med digital tillgänglighet. Nya ”Sök i samlingarna” uppfyller många olika användares behov och kommer att utvecklas löpande, säger Linnéa Lundin, intendent digital förmedling på Statens historiska museer.

Digital tillgänglighet till samlingarna

Nya ”Sök i samlingarna” är grunden för digital tillgänglighet till samlingarna på Statens historiska museer. Just nu är 1 895 799 föremål och media sökbara i databasen. All information i databasen är fri att använda och all media är licensierad med öppna Creative Commons-licenser, vilket innebär att vem som helst kan ladda ner och använda bilder av museernas föremål och miljöer.

Statens historiska museers samlingar uppskattas innehålla cirka elva miljoner föremål och ett mycket omfattande osteologiskt material. ”Sök i samlingarna” uppdateras ständigt med nya föremål allt eftersom fler föremål ur samlingarna digitaliseras. Även det nya museet Sveriges museum om Förintelsen kommer att ingå i databasen på sikt.

Nu arbetar museimyndigheten vidare med att sprida samlingsinformation, kunskap och media ur ”Sök i samlingarna” till externa söktjänster, databaser och plattformar för fritt tillgängliga kulturarvsdata. Genom att finnas på fler plattformar blir det lättare för användare att hitta materialet och utforska det i ett större sammanhang.

Tekniska förbättringar

Nya ”Sök i samlingarna” innehåller flera tekniska lösningar som förbättrar den digitala tillgängligheten till samlingarna som förvaltas av Statens historiska museer. Det nya gränssnittet för sökningar erbjuder flera olika filterfunktioner som i kombination med ett kraftfullt fritextsök ger den ovana användaren enkla vägar in i de digitala samlingarna, utan att ge avkall på de avancerade sökmöjligheter som en van användare vill ha.

Besök Sök i samlingarna för att ta del av de nya funktionerna och håll koll på bloggen där du kan följa det löpande utvecklingsarbetet.

Pressbilder

Ladda ner pressbilder i vår pressrum på Cision

Presskontakt

För ytterligare information, kontakta Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer:
Telefon: 08-519 557 31
Mejl: ulrika.mannberg@shm.se

Foto: Ola Myrin, Statens historiska museer.