2021-02-10

Myndigheten storsatsar på digitala skolvisningar

De sex museer som ingår i myndigheten Statens historiska museer satsar nu stort på digitala skolvisningar om olika delar av Sveriges historia under pandemin då resandet är begränsat. Det är Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum.

– Barn och ungdomar har rätt till kulturupplevelser. Vi tänker inte låta pandemin sätta stopp för det bara för att våra museer är stängda. Nu erbjuder vi digitala skolvisningar på alla våra museer. På så sätt kan vi nå ännu fler skolor i hela landet. Historia ska vara lättillgängligt, spännande och kul att lära sig, säger Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer.

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet

Ekonomi ska kännas enkelt, roligt och inspirerande. Ekonomiska museet erbjuder olika visningar om ekonomisk historia och privatekonomi.

Ekonomiska museet skolerbjudanden

Hallwylska museet

Besök ett privatpalats och möt både herrskap och tjänstefolk från förra sekelskiftet. Här finns dyrbara antikviteter och konstverk, men också vanliga vardagssaker som Wilhelmina von Hallwyl trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av. Museet erbjuder digitala skolvisningar som lyfter industrialiseringen, nationaliseringen och demokratiseringen av Sverige.

Hallwylska museets skolerbjudanden

Historiska museet

Historiska museet har unika föremål som berättar om mänskligt liv från tiotusen år tillbaka fram till vår egen tid. Använd museet för att väcka elevers nyfikenhet på historia. Boka en digital visning i museets utställningar.

Historiska museets skolerbjudanden

Livrustkammaren

Upptäck Sveriges historia från Gustav Vasa till i dag. Möt drottningar och kungar, se unika föremål och ta del av berättelsen om monarkins makt under 500 år.

Livrustkammarens skolerbjudande

Skoklosters slott

På 1600-talet hade Sveriges stora framgångar i de politiska och religiösa konflikterna på kontinenten. Sverige blev en stormakt när det mäktiga Östersjöväldet växte fram. Skoklosters slott byggdes av fältherren Carl Gustaf Wrangel och hans familj och är i sitt orörda skick ett monument över denna period i Europas historia. Museet kommer att erbjuda digitala skolvisningar våren 2021.

Skoklosters slotts skolerbjudanden

Tumba bruksmuseum

Tumba bruksmuseum erbjuder digitala skolprogram om hur människor levt och arbetat på bruket, Riksbankens historia och uppdrag samt Papperslådan – visning och workshop i egen papperstillverkning.

Tumba bruksmuseums skolerbjudanden

Skolresursen Sveriges historia

I slutet av förra året lanserades även den digitala skolresursen Sveriges historia som är ett samarbete mellan Statens historiska museer, Riksantikvarieämbetet och 17 andra museer. Utgångspunkten är historiska föremål och miljöer. Här visas bland annat kläder, vapen och smycken från museers samlingar. Med de unika föremålen i centrum erbjuder Sveriges historia fördjupningsmaterial i text och bild, pedagogiska verktyg, filmer, diskussionsunderlag och förslag på lektionsövningar om de senaste tusen årens historia.

Vill du veta mer om vår digitala skolsatsning?

Kontakta Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer
Telefon: 08-519 557 31
E-post: ulrika.mannberg@shm.se