2021-05-11

Madonnor på återbesök i Småland

Madonnan från Edshults gamla kyrka och ytterligare en madonnaskulptur från Västra Eds kyrka återvänder tillfälligt till Småland. De visas i utställningen ”Madonnor och vanligt folk” på Eksjö museum under maj–september. Madonnorna är ett utlån från samlingarna vid Statens historiska museer.

– Utställningen ”Madonnor och vanligt folk” är årets stora utställning på Eksjö museum. Vi ser mycket fram emot att erbjuda våra besökare en möjlighet att ta del av dessa konstskatter. Extra roligt är det förstås att Edshultsmadonnan kommer på besök till sina hemtrakter, säger Pia Löfgren, chef på Eksjö museum.

Här visas träskulptur från medeltid till nutid. Madonnorna från Historiska museet möter samtida sakral skulptur av Åsa Holmlund. Dessutom visas folklig skulptur i form av Helge Ruglands porträttlika avbildningar av smålänningar.

Edshultsmadonnan köptes till Statens historiska museum 1912 för 90 kronor. Den här madonnan, i gotisk stil från 1300-talets början, bjuder på en spännande historia. Edshults kyrka var en liten rödmålad småländsk timmerkyrka som revs 1838. Både byggnadsmaterialet och inventarierna ropades ut på auktion. 1912 gav sig konsthistorikern Andreas Lindblom ut för att inventera bevarade föremål från kyrkan. Han hade fått reda på att madonnan som funnits i kyrkan hade sålts till en bonde, som sedan i utbyte för ett stop brännvin lämnat den vidare till en annan bonde. Genom hörsägen fick Lindblom slutligen veta att en bonde i byn Ärnaberg ägde madonnan. Så här berättar Lindblom själv om besöket i gården: ”Fredrik Samuelsson tillsade sin dotter att hämta ned bilden. Bondflickan tog Guds Moder resolut i famnen och bar henne utför trappan. – Nu utgör den sköna Madonnan från Edshult en af prydnaderna i Statens historiska museum.”

Madonnan från Edshults gamla kyrka i Småland.

Även madonnan från Västra Ed har en spännande historia.

– Madonnan från Västra Ed kan göra en lite konfunderad. Den ser ut att vara både 1300-tal och sent 1400-tal på en och samma gång. Anledningen är att hon är gjord på 1300-talet och har snidats om för att passa nya stilideal vid 1400-talets slut. Även inom kyrkokonsten kom och gick modesvängningarna, säger Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie, medeltid och kyrklig konst på Statens historiska museer.

Det som från början var ett dok på huvudet snidades om till långa hårslingor och en ganska rejält sluttande panna. Att skulpturer snidades och målades om var troligen rätt vanligt och i Statens historiska museers samlingar finns flera exempel på detta.

– Madonnorna från Edshult och Västra Ed är två av våra mest speciella och intressanta medeltida madonnor och utgör en viktig del av svensk konsthistoria. Att de i Eksjö museums utställning får möta nutida sakral skulptur och få utgöra länkar i en lång historia av kyrklig konst känns väldigt roligt, säger Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie, medeltid och kyrklig konst på Statens historiska museer.

Lån av myndighetens föremål

Statens historiska museer bedriver en omfattande låneverksamhet. I dagsläget är fler än 40 000 föremål ur samlingarna utlånade. Bland låntagarna finns regionala museer, universitet och högskolor samt svenska kyrkans församlingar och andra religiösa samfund som är verksamma i Sverige. Till det kommer internationella låntagare, framför allt museer.

Läs mer om myndighetens låneverksamhet

Har du frågor om utlånet?

Kontakta Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer:
Telefon: 08-519 557 31
E-post: ulrika.mannberg@shm.se