2018-02-22

Fredrik Lindén ny chef för kommunikation

Fredrik Lindén, informationsdirektör på Schibsted Media Sverige, tillträder tjänsten som kommunikationschef vid Statens historiska museer. I uppdraget ingår att utveckla och stärka kommunikationsarbetet vid den nya myndigheten och dess olika verksamheter.

Porträttbild Fredrik Lindén.

Fredrik Lindén går från Schibsted till tjänsten som kommunikationschef vid Statens historiska museer. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

– Vi är oerhört glada över rekryteringen av Fredrik Lindén, säger Maria Jansén, överintendent vid Statens historiska museer.

– Vi står inför ett spännande arbete med att forma vår nya myndighet, där kommunikationsfrågor har en mycket stor betydelse. I myndigheten ingår bland annat sex museer med ett rikt utbud av utställningar, visningar, föredrag, pedagogisk verksamhet och forskning. Vi är övertygade om att Fredrik Lindén är helt rätt person att leda arbetet med att utveckla myndighetens och museernas kommunikation på bred front. Vår verksamhet ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället.

Statens historiska museer bildades den 1 januari 2018 efter en sammanslagning av två museimyndigheter. I myndigheten ingår Livrustkammaren, Historiska museet, Skoklosters slott, Hallwylska museet, Kungl. Myntkabinettet, Tumba Bruksmuseum och uppdragsverksamheten Arkeologerna. Syftet med sammanslagningen är att bredda, stärka och utveckla verksamheten och dess museer. Den nya myndighetens uppgift är att främja kunskapen om och intresset för Sveriges historia och att bevara och utveckla det kulturarv som myndigheten förvaltar.

– Jag går från ett toppenjobb till ett drömjobb. Det här är bland det finaste och roligaste jag kan tänka mig, att få arbeta med mitt stora intresse, historia, och samtidigt få jobba med kommunikation i en spännande förändringsprocess. Kunskap om vår historia har kanske aldrig varit mer angeläget än i dag i en snabbt föränderlig värld, säger Fredrik Lindén.

Fredrik Lindén har arbetat på Schibsted och Aftonbladet sedan 2002. Först som reporter och redaktör och senare i ett flertal redaktionella chefsbefattningar, men också som fackklubbsordförande för journalisterna. Sedan 2011 har han varit informationschef på Aftonbladet och de senaste fyra åren informationsdirektör för Schibsted i Sverige.

– Jag har haft förmånen att få arbeta på en modern mediekoncern i absolut framkant. Mod, kreativitet och att se möjligheter i förändring har alltid varit Schibsteds signum. Jag hoppas kunna bidra med det synsättet och de erfarenheter jag fått under mina år på Schibsted och Aftonbladet i min nya roll på Statens historiska museer, säger Fredrik Lindén.

– Med stort engagemang, integritet och skärpa har Fredrik Lindén i sitt kommunikationsarbete bidragit till Schibsteds utveckling och ledande position. Det är tråkigt att han lämnar oss, men jag är samtidigt stolt och har respekt för hans beslut, som jag vet grundar sig på ett genuint intresse för vår historia. Jag hoppas att vi kommer att få arbeta tillsammans i någon form igen i framtiden, säger Raoul Grünthal, vd Schibsted Media.

Fredrik Lindén tillträder sin nya tjänst vid Statens historiska museer under våren 2018.

Kontakt

Ulrika Mannberg Günther, pressansvarig och kommunikatör,
Statens historiska museer
E-post: ulrika.m.gunther@shm.se, tel: 070-601 45 07

Fredrik Lindén, informationsdirektör Schibsted Media Sverige,
tillträdande kommunikationschef Statens historiska museer
E-post: fredrik.linden@schibsted.com, tel: 070-667 00 82