Nya bilder på Wikimedia Commons

Skrivet av Linnéa Lundin

Under åren 2013-2016 bidrog vi med drygt 46 000 högupplösta föremålsbilder till Wikimedia Commons. Bilderna föreställde föremål från samlingarna i Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet. Wikimedia Commons är ett mediearkiv bestående av offentligt tillgängliga och fritt licensierade mediefiler i utbildningssyfte. Till exempel hämtas alla bilder du ser i Wikipedia-artiklar från Wikimedia Commons.

Wikimedia Commons är den i särklass mest använda plattformen för att ta del av media och information om SHM:s föremål. Våra drygt 46 000 föremålsbilder visas ca 5 miljoner gånger varje månad!

Vikingatida pärlor i olika färger funna i Köping socken.

CC BY Ola Myrin

 

Nu har vi äntligen en tillräckligt god digital infrastruktur på plats för att återuppta leveranserna av nya föremålsbilder till Wikimedia Commons. Infrastrukturen består dels av nya Sök i samlingarna och dels av den nya metod för att arbeta med Wikidata och de andra Wikimedia-projekten som förfinats i FoU-projektet Användbara auktoriteter för datadriven samlingsforskning.

Tack vare detta har vi nu gjort en första pilot-leverans med 1200 föremålsbilder från Historiska museet och Ekonomiska museet. De nya bilderna har redan, under november, visats 17 600 gånger.

The power of att tillgängliggöra sitt material på etablerade plattformar där de intresserade användarna redan finns.

Kolla in våra nya bilder på Wikimedia Commons.