Mer arkeologi till folket

Skrivet av Eva Vedin

Utvecklingen av SHM:s nya samlingssök fortsätter och nästan varje vecka sker förändringar och förbättringar, både av datan och av funktionaliteten av tjänsten. Eftersom det var ett tag sedan jag rapporterade om utvecklingen och vi nu har lanserat några större utvecklingspunkter tänkte jag att det var dags igen.

Jag börjar med de stora nyheterna, det finns nu (äntligen) lite olika filtreringsmöjligheter på andra objektstyper än föremål. Arkeologisk kontext, Fältinsamling och Förvärv (tidigare Inventarienummer) har nu fått sina första filter. Jag skriver första filter, för det kommer garanterat komma fler längre fram så ni kan redan nu börja fila på önskelistan.

Kanske det mest spännande filtret (enligt mig) är det filter som heter Benämning som du hittar när du söker på Arkeologisk kontext. Ni som har varit trogna användare av Historiskas gamla tjänst Björkögravar vet att det där finns en möjlighet att söka efter Björkögravar som innehåller en viss typ av föremål, tex sländtrissa. Det nya filtret gör det möjligt att söka efter alla kontexter (inte bara Björkögravarna) som innehåller en eller flera olika föremålstyper. Så har du alltid undrat hur många gravar vi har i vår databas som innehåller både sländtrissa, nålhus och kam kan man nu lätt söka fram att vi har en grav från Gotland som innehåller den föremålskombinationen.

När vi ändå pratar om arkeologiska kontexter så är arbetet med att förbättra vår data kring dessa något som sker kontinuerligt. Vi är medvetna om att det är många kontexter som saknas och att vissa har väldigt lite information men vi jobbar på med att förbättra datan.

Apropå data så jobbas det på flitigt även på Samlingsavdelningen med att nyregistrera föremål och fotografera. Bara i år har inte mindre än 69 000 nya föremål tillkommit (de allra flesta på Historiska och Ekonomiska museet) och inte mindre än 106 000 nya föremålsbilder producerats. Både bilder och nyregistrerade föremål blir direkt sökbara i den nya söktjänsten. Ett imponerande jobb av våra kollegor.

Lite andra nyheter i korthet

Efter önskemål från flera användare finns nu på föremålssöket ett filter för förvärvsnummer. Ni som utantill kan förvärvsnumren ni är intresserade av kan nu direkt skriva in ett eller flera nummer. Så vill man både få Stolpes och 90-talets Svartajordenfynd i en enda sökning, kan man ange både förvärvsnummer 5208 och 35000.

En annan nyhet är att de numera både på föremål, förvärvsnummer och fältundersökning finns länkar till vårt katalogläsningssystem Catview. Vi hoppas det kommer underlätta ert arbete.

Stängningen av den gamla tjänsten

Ni som fortfarande använder er av Historiska museets gamla söktjänst har de senaste veckorna mötts av en informationssida kring att tjänsten snart kommer att stänga. Vi har inte satt något exakt datum då det kommer att ske men det blir någon gång efter årsskiftet. Den dag vi stänger kommer alla länkar till bilder, föremål osv att pekas om till den nya tjänsten. Vi kommer inte lämna efter oss en massa döda länkar. Vi har redan stängt en av myndighetens gamla söktjänster (Museum+ för Livrustkammaren, Skokloster och Hallwyska museet) så vi har koll på vad som behöver göras.

Utvecklingen av den nya tjänsten fortsätter och vi har en extremt lång lista med allt vi vill utveckla, men all utveckling sker med er användare i fokus. Vad behöver ni? Tveka inte att mejla oss med förslag och synpunkter.

Förslag kan i vanlig ordning mejlas till följande adress: digitalcollections(at)shm.se

Samlingsöket (SiS), om ni mot all förmodan fortfarande har missat det så hittar ni det här