
SHM lanserar nu ett nytt forsknings- och utvecklingsprogram med fokus på bland annat samhällets beredskap i kris. I programmet lyfts kulturarvets betydelse och museers ansvar i en tid av polarisering och desinformation.
I Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) lista över samhällsviktiga funktioner identifieras kulturarvet som en viktig funktion. Museer, arkiv och bibliotek spelar en stor roll för att bevara ett demokratiskt samhälle. I SHM:s nya forsknings- och utvecklingsprogram (FoU) lyfts behovet av ny kunskap för att skydda kulturarvet vid framtida kriser, oavsett om det handlar om naturkatastrofer, konflikter eller ekonomiska kriser.
– Vi behöver mer forskning om olika åtgärder som kan stärka vår beredskap inom museisektorn, till exempel kopplat till katastrofplaner, spårbarhet eller säkra magasin. Det handlar inte bara om bevarande utan även om hur vi upprätthåller vår verksamhet och tillgängliggör våra samlingar under kriser, säger Elin Fornander, enhetschef på Enheten för forskning och utveckling vid SHM.
Museer som trovärdig kunskapskälla
FoU-programmet betonar att forskning behövs för att utforska museers roll och ansvar vid kriser – som samhällsresurs, mötesplats och trovärdig kunskapskälla i tider av polarisering och desinformation.
– Hur förvaltar vi museernas trovärdighet, både som kunskapskälla och som demokratiska institutioner? Det talas till exempel ofta om museers oberoende ställning, men vad betyder det? Och stämmer det? Det är viktiga frågor att problematisera. Det kan till exempel handla om forskning om hur kulturarvet har använts och kan användas, antingen i legitimerande syften eller som motkraft, i samband med krig och konflikt, eller om museet som arena för kollektiv bearbetning och återhämtning, säger Elin Fornander.
SHM:s samlingar utgör ett viktigt källmaterial för historiska perspektiv på kriser och konflikter som kan ge lärdomar inför nutida och framtida utmaningar.
– Forskning om sociala och kulturella dimensioner av frågor som klimatanpassning, ekonomiska kriser, krig och konflikter kan ge oss kunskap för att bättre kunna hantera framtida utmaningar. Inte minst kan vi dra lärdomar utifrån historisk resiliens, det vill säga förmågan att återhämta sig och anpassa sig efter kriser och katastrofer över tid, säger Elin Fornander.
Tre nya fokus i FoU-programmet
Programmet tar sin utgångspunkt i FoU:s roll i relation till SHM:s uppdrag, vision och inriktningsplan. Innehållet har bearbetats i tematiska workshops tillsammans med medarbetare från den museianknutna verksamhetens olika delar, med fokus på kunskapsbehov inom verksamheten och den vidare kulturarvssektorn och SHM:s övergripande syfte att bidra till en demokratisk samhällsutveckling.
Under programperioden 2025 – 2027 har SHM som ambition att särskilt göra satsningar på FoU-projekt och forskningssamarbeten som belyser aktuella utmaningar för ett demokratiskt samhälle inom följande teman:
- Ett samhälle i beredskap
- Det hållbara samhället
- Det (öppna) digitala samhället
Läs hela programmet
Forsknings- och utvecklingsprogram 2025-2027.pdf
Har du frågor om FoU-programmet?
Kontakta enhetschef för forskning och utveckling, Elin Fornander:
+46 (0)8-519 556 68
elin.fornander@shm.se