
På två av vårens nya frimärken finns ett halsband från Historiska museets samlingar. Det hittades i en grav från 800-talet och går att se i utställningen Vikingarnas värld.
Halsbandet, som hittades på 1870-talet på den vikingatida handelsplatsen Birka, tillhörde antagligen en rik kvinna. Halsbandets pärlor är gjorda av bergkristall och karneol från Kaukasus och graven där det påträffades är en så kallad kammargrav – ett underjordiskt rum med väggar av trä som vittnar om den begravda kvinnans starka ställning. Halsbandet låg placerat på kvinnans bröst.
Utöver de exklusiva pärlorna har halsbandet 15 olika hängen, bland annat silverhängen i form av en hopringlad orm, en sköld och en kubbstol. Ett av hängena är tillverkat av ett mynt från det Bysantiska riket och tiden då Theophilus var kejsare där, år 829–842. Kubbstolen, en stol gjord av en trädstam som kan kopplas till utövande av spådomskonst, skulle kunna vara ett tecken på att kvinnan var en völva, en vikingatida spåkvinna.
– PostNord Sverige hörde av sig till oss med frågan om vi hade något föremål som passade in på temat ”Nationella arkeologiska upptäckter”. Halsbandet har en historia som inte tidigare har berättats av PostNord och jag är glad över att de här fina frimärkena blev resultatet! säger Åsa Marnell, museichef på Historiska museet.
Miniarket Det skyddande halsbandet är illustrerat av Annelie Carlström och består av två frimärken med utrikes valör.
Om utställningen Vikingarnas värld
Kontakt
Agnes Wentzel Blank
Pressansvarig Historiska museet
08-519 55 304
press@historiska.se
Åsa Marnell
Museichef Historiska museet
08-519 55 601
asa.marnell@shm.se