Skoklosters slott

Fyra torn och en mäktig fasad vid Mälarens strand. Innanför de tjocka murarna finns en av Nordeuropas mest välbevarade barockmiljöer! Greven och fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel lät bygga slottet på det gods där han föddes: Skokloster. Läget, precis vid sjövägen mellan Stockholm och Uppsala, var perfekt för den som ville imponera på omgivningen med ett överdådigt palats.

Hörnstenarna kom på plats 1654, men när Wrangel dog 1676 var slottet inte färdigbyggt. I bankettsalen − det som sedan kom att kallas Ofullbordade salen − lade hantverkarna ned sina verktyg och gick därifrån när de fick budet om grevens död. De ligger kvar än i dag.

År 1701 bestämdes att slottssamlingen inte fick skingras. Tack vare det är det mesta bevarat. Också senare tiders slottsherrar har lämnat sina spår i form av miljöer och föremål − möbler, måleri, textilier, glas, porslin och vapen.

350 år efter Wrangels död är Skoklosters slott fortfarande det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Här finns 78 rum och 50 000 föremål från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Stöd Skokloster

Detta kan du göra

Bli sponsor. Till museerna generellt, eller som fadder för ett specifikt projekt. Kontakta oss för fler förslag.

Bli medlem i museets vänförening. Som medlem kan du ta del av en rad olika aktiviteter som specialvisningar, gemensamma resor, föreläsningar och vernissager.

För mer information om vad ett samarbete med museerna kan innebära, kontakta Susanne Samuelsson, ansvarig strategiska samarbeten och allianser, susanne.samuelsson(a)shm.se, 08-402 30 17

skoklostersslott.se