Nu står det klart var Sveriges museum om Förintelsen ska ligga de närmaste åren. Det blir i Glashuset på Torsgatan 19 i centrala Stockholm som museet kommer att öppna sin första utställning i juni 2023. Men redan i juni i år startar de första aktiviteterna som huvudsakligen blir digitala.
– Vi är väldigt glada att kunna välkomna besökarna till vår första utställning i Glashuset på Torsgatan i Stockholm nästa sommar. De närmaste åren kommer vi att bygga upp och utveckla museet successivt. Men redan i år kommer vi att lansera flera digitala aktiviteter och ordna seminarier och programverksamhet. Vi vill vara en angelägenhet för alla människor i samhället och för hela landet, säger Katherine Hauptman, chef för Sveriges museum om Förintelsen.
Statens historiska museer fick hösten 2021 regeringens uppdrag att inrätta och bygga upp Sveriges museum om Förintelsen. Museet har till uppgift att bevara och föra vidare minnet av samt fördjupa kunskaperna om Förintelsen. En utgångspunkt är överlevande från Förintelsen med anknytning till Sverige och deras livsberättelser, liksom deras efterlevandes erfarenheter. Samverkan med organisationer, museer, institutioner och privatpersoner är viktigt för att skapa museet och dess verksamhet.
– Vi ser fram emot att välkomna Statens historiska museer till Bonnierhuset där vi tillsammans skräddarsyr ett våningsplan för att tillgodose museets behov. Glashuset är en fantastisk byggnad och vi hoppas att museets verksamhet ska bli ändamålsenlig där, säger Tomas Hermansson, VD Bonnier Fastigheter.
Johan Celsings Glashus, som är ett tillägg till Bonnierhuset och byggt 2006, rymmer redan Bonniers Konsthall och flera andra verksamheter. Glashuset blir museets hemvist under uppbyggnadstiden på cirka fem till åtta år, då en permanent plats för museet ska vara beslutad.
Kontakt
Katherine Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen:
katherine.hauptman@shm.se
Foto: Bonnier fastigheter