Nu blir det ordning

Skrivet av Eva Vedin

Att kunna sortera träfflistan i den ordning man vill ha den är en av de funktionerna som precis tillkommit i Statens historiska museers söktjänst men det är långt ifrån den enda nyheten. Här kommer lite uppdateringar kring utvecklingen.

Som jag nämnde är det nu möjligt att sortera träfflistan i föremålssöket. Vi har börjat med den arkeologiska träfflistan eftersom de arkeologiska samlingarna är de numerärt största och det är där man lätt får väldigt stora träfflistor. Tanken är att man kan sortera på alla de fält som visas i träfflistan för att det ska bli en så flexibel och bra användarupplevelse som möjligt.

Vi har också gjort om träfflistan för de arkeologiska kontexterna så den mer liknar den arkeologiska föremålslistan. I samband med detta fick våra utvecklare även göra den träfflistan möjlig att sortera. Det tror jag verkligen kommer underlätta, speciellt för er som är intresserad av Björkögravarna eftersom dessa tidigare inte visats i någon förutsägbar ordning.

CSV-export av träfflistan

En annan stor nyhet är att det går att ladda ner föremålsträfflistan i CSV om man vill kunna jobba med datan lokalt. Här har vi valt att fler fält än de man ser i träfflistan följer med i exporten. Vi vet att många forskare och andra specialintresserade har efterfrågat den här funktionen och förhoppningsvis kommer detta underlätta. För att vi inte ska sänka servern helt om alla försöker ladda ner databasens samtliga föremål samtidigt har vi satt en preliminär begränsning på 150 000 föremål. Försöker man ladda ner ett större resultat kommer man få en varning så att man inte av misstag tror att man får med allt men inte får det. Vi bedömer att 150 000 kommer att räcka för de flesta ändamål, tex är det möjligt att ladda ner alla föremål från Birka utan att slå i taket på begränsningen. Framtiden får utvisa om vi kommer behöva sänka den gränsen eller om det till och med går att höja den utan att det påverkar tjänstens prestanda. Testa gärna funktionen. Vi har redan fått in lite önskemål på data som skulle vara bra att få med i exporten så till hösten tänkte vi lägga till lite fler fält så har ni önskemål så hör av er så kanske dessa också kan komma med i samma veva.

Ytterligare en nyhet är att vi utökat användarhjälpen. Hjälpen har fått en egen sida och informationen i den kommer att kompletteras löpande. Vi ligger också i startgroparna för att börja spela in korta hjälp/instruktionsfilmer som kommer tillgängliggöras via hjälpsidan. Har ni idéer på hjälpfilmer som ni skulle vilja ha så mejla in era önskemål.

Förändringar i gränssnittet

Den kanske största nyheten är dock att gränssnittet förändrats. Allt eftersom vi lagt till fler filtreringsmöjligheter för föremålen har listan över valbara filter tagit allt större plats. Eftersom vi redan nu vet att ytterligare filter kommer att tillkomma har vi valt att bara visa tre av de allra vanligaste filtren direkt och att man aktivt får öppna de andra filtren om man behöver dem. Det gör att det blir bättre plats på skärmen för träfflistan.

Även för föremålen har gränssnittet förändrats. Vi har fått in flera önskemål kring att den inledande bilden (om föremålet har en bild) tagit onödigt stor plats och att man behövt scrolla mycket för att se all föremålsinformation. Vi provar därför nu en tvåspaltslösning för de föremål som har bild som gör att man inte behöver scrolla lika mycket på föremålssidorna.

Swedigarch

Mycket av utvecklingen av Sök i samlingarna har varit möjligt inom ramen för Statens historiska museers deltagande i forskningsinfrastrukturen Swedigarch (Swedish National Infrastructure for Digital Archaelogy). Under sex år, 2021 – 2027, utvecklas en digital infrastruktur för tillgängliggörande och sammanlänkning av arkeologiska data från bland annat museisamlingar, arkeologiska undersökningar och naturvetenskapliga analyser. Infrastrukturen leds av Uppsala universitet, i samarbete med Statens Historiska Museer och Riksantikvarieämbetet samt universiteten i Umeå, Lund, Stockholm, Karlstad och Göteborg, och finansieras av Vetenskapsrådet tillsammans med de medverkande parterna.

Stängningen av den gamla tjänsten

Slutligen kommer stängningen av Historiska museets gamla söktjänst allt närmare. Som jag tidigare nämnt är det oundvikligt eftersom tjänsten är så gammal och koden har inte uppdaterats sedan 2011 och datan har inte uppdaterats sedan 2018. Jag är smärtsamt medveten om att den ligger många av er varmt om hjärtat men det går inte att hålla den vid liv längre. Eftersom tjänsten är så gammal och bygger på gammal teknik kan vi inte lappa och laga mer. Vi planerar att stänga efter sommaren. Alla länkar pekas då om så försöker man surfa in på en gammal länk kommer man till motsvarande sida i vår nya tjänst. Ingen data kommer gå förlorad då all data redan flyttat till vårt nya system. Sen kanske den inte alltid ser exakt lika dan ut längre vilket beror på att vårt nya interna system har en annan datamodell men framför allt att vi aktivt jobbar med att förbättra datakvalitén.

Som vanligt tar vi gärna emot feedback, önskemål och idéer på följande adress:

digitalcollections@shm.se

Och om ni fortfarande inte hittat till den myndighetsgemensamma söktjänsten som ju detta blogginlägg handlar om så föreslår jag att ni bums klickar er vidare och förlorar er i föremålens underbara värld.

Sök i samlingarna – Statens Historiska Museer – Sök i samlingarna (shm.se)