Bläddra vidare i sök samlingarna

Skrivet av Eva Vedin

SHM har rivstartat årets utveckling av Sök i samlingarna och när vi nu summerar det första kvartalet kan vi konstatera att det har tillkommit en rad nya datafält och en hel del ny funktionalitet. Jag kommer här kort beskriva några av nyheterna med fokus på er som har ett arkeologiskt specialintresse.

Ny funktionalitet

Min personliga favorit av den nya funktionaliteten är möjligheten att bläddra till nästa post i träfflistan utan att först behöva backa ut till träfflistan och sen klicka sig in på nästa post. Nu kan man tex öppna första posten i träfflistan och sedan snabbt bläddra igenom post för post på ett mycket snabbare sätt. I samband med detta passade vi även på att förbättra blädderfunktionen för träfflistor som sträcker sig över flera sidor.

Vi har också länkat samman våra olika objekttyper i större utsträckning än tidigare. I söktjänsten publiceras förutom alla våra fantastiska föremål även alla termer som beskriver föremålen (benämningar, material, teknik etc). Dessa termer kan i sin tur ha information såsom definition av termen, litteraturhänvisning och länkar till externa auktoriteter. Nu kan du genom att klicka på en term på ett föremål komma till termens egna sida och se vilken information som finns där. Det är också möjligt att från en terms sida gå till de föremål som har en relation till termen. Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra dessa termer. Redan förra året gjorde vi en insats att klippa in definitioner från de gamla kära ABC-böckerna och vi har även tillgängliggjort Nomina (Nomenklatur för föremål från Nordisk medeltid framtagen i ett samnordiskt projekt som finansierats av Nordiska ministerrådet) och kopplat de teckningarna med tillhörande information till de termer i vår vokabulär som de berör.  Vi har dessutom två pågående FoU-projekt på myndigheten som behandlar vokabulärer och som kommer resultera i att delmängder av våra termer får bättre data.

Thesaurustermen för Armborst.

Nya filter

Några nya filter har tillkommit. På föremålen kan du numera filtrera på huruvida ett föremål är utställt eller inte och på våra arkeologiska fältinsamlingar-undersökningar kan du nu även filtrera på undersökare och undersökningsår.

Nya datafält

Ja, var ska jag börja. Det tillkommer nya datafält hela tiden. Anledningen till detta har att göra med det interna arbetet med att strukturera vår data. I våra äldre system låg mycket data som fritext. Fritext i motsats till strukturerade data är mycket svårare att söka i. Träffarna man får när man söker i fritextdata blir alltid lite oprecisa. De datatyper vi strukturerar upp internt resulterar i ett behov att tillgängliggöra externt. Så här kommer några exempel på nya datafält för föremålsposterna som tillkommit första kvartalet. Länkar till Runor (Riksantikvarieämbetets söktjänst) för många av våra runristade föremål, Utställningsinformation som visar i vilken utställning ett föremål finns i eller har funnits i. Vi har även strukturerat upp lite osteologisk information som berör huruvida det rör sig om höger eller vänster (Dexter/Sinister) och bendel (tex Proximal), dvs data kring vilken del av ett benslag det rör sig om.

Mindre justeringar

Ni som använt er av vår CSV-export har inkommit med en del önskemål bla att den geografiska datan tydligare ska separeras. Det är nu åtgärdat. Vi har också lagt till det unika ID:et (persistent identifierare) för den relaterade undersökningen och kontexten vilket gör, att om man så önskar, kan bygga länkar till dessa.

Vi har försökt visuellt förtydliga skillnaden mellan de olika objektstyperna (föremål, media, arkeologisk kontext osv) genom att ge dem en egen färg på etiketterna som visar objektstypen.

Vi har också förbättrat överblickbarheten på standardträfflistan för föremål genom att alltid skriva ut rubrikerna även om data saknas. Detta för att samma typ av data alltid ska visas på samma ställe och inte som tidigare hoppa runt beroende på om det fanns data eller inte.

Release notes

De nyheter jag presenterat här är bara en liten del av allt som händer i Sök i samlingarna. Som den observante kanske redan sett, så tillgängliggör vi kontinuerligt Release notes där man själv kan hålla lite koll på vad som händer. Du hittar länken till våra release notes allra längst ner på sidfoten men även under Hjälp & Tips. Om du redan nu känner att du inte kan bärga dig utan måste få läsa dom direkt, så finns dom här.

På gång

Arbetet med att publicera SHM:s data som maskinläsbara RDF:er har kommit i gång. Det är ett omfattande jobb men kommer öppna upp oändliga möjligheter att använda/vidareanvända SHM:s data. När vi kommit lite längre i arbetet kommer vi återkomma och berätta mer.

Andra saker på som är på gång är fler osteologiska filter så man kan söka efter bland annat patologiska förändringar, ålder och osteologiska könsbedömningar. För er som har ett intresse för numismatik kommer även ett filter för valörer.

Stängning av den gamla söktjänsten

Slutligen, nu har ett datum för stängning av Historiskas gamla tjänst beslutats. Den 5/5 2025 går en epok i graven i och med stängningen av en tjänst som under många år tjänat så många av oss väl. Men tyvärr var vi vid vägens ände. Det var omöjligt att ens försöka uppdatera och få över den kod som systemet bygger på till en nyare teknisk miljö. Dessutom är datan inte längre strukturerad på samma sätt i vårt interna system och under åren har behov av att tillgängliggöra nya typer av data bara ökat. Ett behov den gamla databasen inte klarade. Vi var tvungna att bygga en ny tjänst. För er som vid åsynen av ett skarpt stängningsdatum upplever panikkänslor för att ni ännu inte kommit i gång med användandet av den nya tjänsten, finns det nu en kort instruktionsfilm som visar lite olika exempel på hur man kan använda den nya tjänsten för att göra arkeologirelaterade sökningar.

Du hittar filmen här:

https://youtu.be/dFap5kwal9A?si=X5SmPLgwKPZWEuRs

Fler filmer kommer att spelas in under våren. För den osteologiintresserade kan jag redan nu säga att det finns planer på en instruktionsfilm för hur man kan söka osteologi. Filmerna vi spelar in kommer ligga i en egen spellista på YouTube som man gärna får prenumerera på, eller så hittar du länken till YouTube under Hjälp & Tips i söktjänsten.

Som vanligt vill vi gärna ha feedback och idéer till följande adress:

digitalcollections@shm.se

Sök i samlingarna hittar ni här

Mycket av utvecklingen av Sök i samlingarna har varit möjligt inom ramen för Statens historiska museers deltagande i forskningsinfrastrukturen Swedigarch (Swedish National Infrastructure for Digital Archaelogy). Under sex år, 2021 – 2027, utvecklas en digital infrastruktur för tillgängliggörande och sammanlänkning av arkeologiska data från bland annat museisamlingar, arkeologiska undersökningar och naturvetenskapliga analyser. Infrastrukturen leds av Uppsala universitet, i samarbete med Statens Historiska Museer och Riksantikvarieämbetet samt universiteten i Umeå, Lund, Stockholm, Karlstad och Göteborg, och finansieras av Vetenskapsrådet tillsammans med de medverkande parterna.