Sommarsemestrarna är över och SHM har rivstartat höstens utvecklingsarbete med Sök i samlingarna. Ny funktionalitet tillkommer på löpande band. Här kan du läsa om några av de senaste nyheterna.
Fler filter
Inte mindre än fyra nya filter för föremål har lanserats de senaste dagarna. Du kan numera filtrera på Teknik (tex Filigran), Motiv (tex Drake), Historiska händelser (tex Slaget vid Narva) och Stil (tex Borrestil). Denna typ av data är något vi jobbar kontinuerligt med att försöka komplettera våra föremål med och som var en informationsmängd myndighetens gamla interna system inte kunde hantera lika bra som vi kan nu. Känns väldigt roligt att kunna jobba med strukturerade data snarare än som tidigare fritextdata eftersom sökbarheten både internt och externt ökar.
Mediaobjektet har också fått sina första filter. På media kan du filtrera på Fotograf, Bildlicens och Fotodatum.
Jag misstänker att dessa inte är de sista filtren som tillkommer. All vår thesaurusdata (kontrollerade vokabulärer i vårt interna system) går att göra filter av. Sen är det alltid en balansgång kring vad som ska prioriteras. Saknar ni något filter så hör av er. Vi är som vanligt tacksamma för externa förslag och idéer.
Ny typ av träfflista
Vi har ju sedan tidigare haft två olika typer av träfflistor för föremål. Den första som bara kallas lista är tänkt att passa alla typer av föremål från myndighetens alla sju museer. Efter den kom den arkeologiska listan och som namnet antyder är speciellt anpassad för de arkeologiska samlingarnas speciella informationsbehov. Men nu har vi alltså även lanserat en tredje typ av träfflista som fokuserar på bilder. Träfflistan kallas Rutnätsvy och i den är bilden det centrala, så övrig information hålls minimal för att bilden ska få så mycket utrymme som möjligt. Rutnätsvyn finns förutom på föremål även att välja under media.
Visning av relaterade objekt
Vi har inte varit nöjda med hur relaterade föremål visas på arkeologiska kontexter. Den listning som fanns var svår att läsa och visade inga bilder. Vi har nu valt att helt ta bort den listan och i stället visa en länk som talar om hur många relaterade föremål det finns till den arkeologiska kontexten och om man klickar på länken så öppnas föremålen som en föremålsträfflista med all den funktionalitet som finns för den objektstypen tex välja typ av träfflista, bild, sortera och använda filter för att bättre få en överblick över föremålen.
Vi har gjort en likadan lösning för undersökningar. Tidigare fanns en svårläst lista över vilka arkeologiska kontexter som fanns på just den undersökningen. Nu visas även detta som en lista som talar om hur många arkeologiska kontexter (delar) undersökningen har och klickar man på länken så öppnas träfflistan för arkeologiska kontexter vilket även i detta fall ger en möjlighet att sortera och använda filter.
Hoppas ni kommer gilla den nya lösningen.
På gång under hösten
Utvecklarna är redan på gång med nya saker. Ni kommer under hösten få möjlighet att söka i våra auktoritetsdatabaser för personer, geografi och den stora thesaurusen som innehåller alla termer vi använder när vi beskriver våra samlingar (tex föremålsbenämningar, material osv). Där kan man tex se termernas länkar till externa auktoriteter, litteraturhänvisningar och definitioner.
Vi ska också göra alla våra objekt (föremål, undersökningar, arkeologiska kontexter osv) samt thesaurusar tillgängliga som maskinläsbar data. Det är kanske inte något man som fysisk användare kommer märka så mycket av men som är viktigt för att göra vår information tillgänglig för storskaliga maskinella bearbetningar. Att göra datan tillgänglig även för maskiner är en av många viktiga delar som Riksantikvarieämbetet i sin nyligen släppta ”Nationell strategi för digitalt kulturarv” pekar på som en nyckelfaktor.
Senare under hösten kommer vi börja jobba med att tillgängliggöra en helt ny typ av objekt, nämligen Arkivobjekt. I myndighetens otroligt breda samlingar finns intervjuer, brev och andra arkivobjekt som i nuläget inte finns tillgängliga publikt. Vi återkommer om detta viktiga arbete senare i höst.
Som vanligt vill vi gärna ha feedback och idéer till följande adress:
digitalcollections@shm.se
Sök i samlingarna hittar ni här
Mycket av utvecklingen av Sök i samlingarna har varit möjligt inom ramen för Statens historiska museers deltagande i forskningsinfrastrukturen Swedigarch (Swedish National Infrastructure for Digital Archaelogy). Under sex år, 2021 – 2027, utvecklas en digital infrastruktur för tillgängliggörande och sammanlänkning av arkeologiska data från bland annat museisamlingar, arkeologiska undersökningar och naturvetenskapliga analyser. Infrastrukturen leds av Uppsala universitet, i samarbete med Statens Historiska Museer och Riksantikvarieämbetet samt universiteten i Umeå, Lund, Stockholm, Karlstad och Göteborg, och finansieras av Vetenskapsrådet tillsammans med de medverkande parterna.