Digital följeslagare

Skrivet av Wilhelm Lagercrantz

Nu vid årsskiftet har vi lanserat ett nytt koncept för våra museer, den digitala följeslagaren. Tanken är att följeslagaren skall vara ditt stöd vid utställningsbesöket där information, kunskap och fördjupningar hela tiden finns lättillgängliga i din hand.

Först ut är Sveriges museum om Förintelsen och Historiska museet, senare i år blir det Ekonomiska museets tur. Utformningen är tänkt att efterlikna mobiltelefonens med appar i form av klickbara ikoner. Väl inne i en app tar man sig enkelt tillbaka till startsidan via en hemknapp som alltid finns längst upp på skärmen. Vid ett museibesök finns inte tid att lära sig nya gränssnitt utan allt måste vara så intuitivt som möjligt. Genom att likna en apparat som de flesta av oss använder dagligen sänker vi tröskeln till användning.

Exempel på hur det ser ut inne i följeslagaren när man valt en audioguide. Knappen uppe i vänstra hörnet tar dig till hemskärmen.

De appar som finns tillgängliga nu vid lansering är föremålsfördjupning, audioguider och tidslinje men konceptet gör att vi kan addera fler efter behov. I samband med öppningen av Ekonomiskas basutställning kommer besökarna exempelvis kunna spela spel och svara på dilemmafrågor via följeslagaren.

En övergripande designfilosofi har varit att utforma apparna på ett sätt som gör innehållet åtkomligt för så många som möjligt både under museibesöket, innan besöket och efter. Det betyder att de fungerar i uthyrningenheter (se bilden), på besökarnas egna mobiler, pekskärmar i utställningarna, laptops och stationära datorer eller i princip vilken annan maskin som helst med internetaccess och en webbläsare.

I samband med följeslagaren är det också premiär för vår nya egenutvecklade audioguide-webbapp. Den följer designfilosofin ovan och är därmed åtkomlig via både telefon, surfplatta, dator och uthyrningsenheter. Innehållet uppdateras med hjälp av WordPress precis som övriga webbplatser inom myndigheten. På så sätt får vi samordningsfördelar på flera plan, både i den tekniska förvaltningen och i arbetet med innehåll, optimering och utvärdering.

Några exempel på appar utformade för att fungera med konceptet:
https://museumforintelsen.se/tidslinjen
https://vikingar.historiska.se/
https://guide.tumbabruksmuseum.se/