– Den 24 februari 2022 kommer alltid att vara en mörk dag i Europas historia. Med kunskap om historia, engagemang och empati vill vi belysa situationen i Ukraina och stödja det ukrainska folket, säger Magnus Hagberg, överintendent vid Statens historiska museer.
Delta vid en liveinspelning av Vetenskapsradion Historia på Historiska museet och följ med på en visning i Vikingarnas värld med fokus på historiska kontakter mellan Sverige och Ukraina. Den 6 mars hålls en välgörenhetskonsert på Hallwylska museet. Biljettintäkterna går till Frälsningsarmén och Operation Aid och deras hjälp till ukrainska flyktingar. Samtidigt inleder Livrustkammaren ett samarbete med den ideella organisationen House of Ukraine.
Historiska museet
Visning i Vikingarnas värld – historiska kontakter mellan Sverige och Ukraina
Visning av föremål i utställningen Vikingarnas värld som visar historiska kontakter med dagens Ukraina. Fredag 24 februari på Historiska museet kl. 14.00-14.30. Fri entré till visningen. Visningen är inte förbokningsbar, först till kvarn.
Svensk-ukrainsk historia i blickfånget – liveinspelning av Vetenskapsradion Historia
Vetenskapsradion Historia samtalar live på Historiska museet på årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Samtalet leds av programledare Tobias Svanelid. Deltar gör Elin Fornander, forskningschef Statens historiska museer, arkeologen Charlotte Hedenstierna-Jonson och historikern Jan Mispelaere. Det handlar om det aktuella forskningsprojekt som nu gräver fram det ofta bortglömda gemensamma kulturarv som döljer sig i arkiven. Dessutom handlar det om vad vikingarnas rike betytt för Ukraina och hur Karl XII:s Ukrainapolitik kan påverka dagens konflikt. Frågestund efter programinspelningen. Fredag 24 februari på Historiska museet kl. 15.00-16.00. Fri entré till evenemanget i museets hörsal. Plats är inte förbokningsbar, först till kvarn. Programmet sänds i Sveriges Radio P1 tisdag den 28 februari kl. 14.03.
Nya föremål ställs ut – historiska relationer mellan Sverige och Ukraina
I Historiska museets och Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar finns föremål som visar på historiska kontakter med dagens Ukraina. Ett urval av de här föremålen, vikingatida silvermynt, spelpjäser i glas och en mössprydnad i silver visas på Historiska museet med premiär den 24 februari. Föremålen är utställda på museet till den 3 september.
Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina startar Statens historiska museer ett forskningsprojekt för att jämföra föremålssamlingarna vid Sveriges och Ukrainas historiska museer. Projektet, som pågår under 2023–2025, ska även undersöka hur samlingarna använts historiskt och hur de kan påverka nationella identiteter och uppfattningar. Det leds av docent Fedir Androshchuk och finansieras av Torsten Söderbergs Stiftelse.
Hallwylska museet
Välgörenhetskonsert för Ukraina
Skådespelaren Pia Johansson leder oss i en kväll med klassisk musik, opera/musikal (Ulrika Nilsson, sopran, Emilia Feldt, sopran, Annie Fredriksson, mezzo, Richard Hamrin, baryton, Magnus Hybbinette, tenor, Erik Hamrefors, cello, Gustaf Henriksson, piano), ukrainsk folkmusik med Ukraina Orchestra och Anna Gréta Sigurðardóttir, jazzpianist samt Hedvig Eleonoras barnkör med Ivetta Ihrka piano. Alla artisterna medverkar ideellt.
Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk medverkar med ett anförande.
Livrustkammaren
Livrustkammaren inleder ett samarbete med den ideella organisationen House of Ukraine och tillgängliggör lokaler för fritidsverksamhet för ukrainska barn och ungdomar.
Presskontakt och bilder
För ytterligare information, kontakta: Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer på telefon: 08-519 557 31 eller e-post: ulrika.mannberg@shm.se
Toppbild: I utställningen ”Vikingarnas värld” på Historiska museet i Stockholm visas historiska föremål från vikingarnas kontakter med Ukraina. Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM,