2022-12-07

Sveriges museum om Förintelsen lyfter lokal historia i Malmö

Sveriges museum om Förintelsen åker ut på turné för att fånga upp okända berättelser och lokal historia med koppling till Sverige och Förintelsen. Först ut är ett stopp på Malmö Museer den 11 december. I Malmö kommer besökarna både kunna diskutera eventuella bidrag till museet och ta del av ett program i samarbete med Malmö Museer och Forum för levande historia.

Förintelsen är en del av Skånes historia. Närheten till kontinenten var påtaglig även på 1940-talet och på andra sidan sundet låg det Naziockuperade Danmark. Under och efter kriget kom också tusentals flyktingar och överlevanden till Malmö. Inte minst via flykten över sundet och senare med de vita bussarna och båtarna. Många stannade och bosatte sig i Malmö. Minns du? Vill du berätta? Kanske har du ett föremål eller dokument som gör att vi kan lära oss lite mer om Sverige och Förintelsen?

– Vi vill vara hela Sveriges museum om Förintelsen och en viktig del av vårt uppdrag är att belysa fler och olika perspektiv på Förintelsen. Syftet med den här turnén är dels att bredda och utöka vår kunskap och samlingarna, dels att uppmärksamma lokal historia med koppling till Förintelsen, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Forum för levande historia avslutade sitt insamlingsuppdrag för Sveriges museum om Förintelsen i höstas och turnén blir en naturlig fortsättning när insamlingsarbetet nu fortsätter i museets egen regi. Under vintern och våren 2023 kommer turnén att ha stopp i Hälsingland, Värmland, Jämtland och Östergötland. Sveriges museum om Förintelsen kommer vid varje tillfälle att lyfta lokal historia och finnas på plats för att diskutera nya bidrag till museet och samlingarna. Samarbetet med Forum för levande historia fortsätter kring program, ett samarbete där även regionala museer involveras.

– Vi är inte bara intresserade av okända föremål och berättelser om Förintelsen, vi är också nyfikna på vad allmänheten förväntar sig av vårt nya museum. Vad behöver ett svenskt museum lyfta när det kommer till Förintelsen? Hur kan vi bli en resurs för besökare med olika förutsättningar och för framtida generationer? Även detta är viktigt att utforska, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Besöket på Malmö Museer den 11 december

Sveriges museum om Förintelsen håller till i studiesalen på Malmö Museer, anmäl ditt besök i receptionen på Malmöhusvägen 6. Mellan klockan 11.00 och 14.00 kan du prata med museets intendenter om insamling, bidrag och föremål. Klockan 15.00 – 16.30 hålls ett panelsamtal i regi av Forum för levande historia med fokus på hur vi kan engagera elever och skolor i frågor som rör Förintelsen. Under dagen kommer Malmö Museer också att hålla två visningar av den vita bussen.

Läs mer om turnén på Sveriges museum om Förintelsens webbplats.

Om hur vi bygger upp samlingarna

museets webbplats berättar vi mer om hur vi bygger upp samlingarna och hur du kan du bidra.

Boka plats till panelsamtalet

Boka din plats till panelsamtalet på Malmö stads webbplats. Anmäl dig senast den 9 december.

Presskontakt och bilder

För ytterligare information, kontakta Anton Wigbrand, pressansvarig Sveriges museum om Förintelsen:
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Foto: Bilden föreställer flyktingkvinnor nyligen anlända till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar, på Malmö Museer. Bild: KW Gullers/Nordiska museet.