Museipedagoger till sommaren på Historiska museet

Historiska museet är ett av Sveriges största museer. Till oss kommer varje år en kvarts miljon besökare från Sverige och övriga världen för att titta på Sveriges förnämsta guld- och silverskatter, makalös medeltida konst, världsunika fynd och för att få ta del av museets breda programverksamhet för både barn och vuxna.

I sommar fortsätter Historiska museet sitt uppskattade familjeprogram på vikingatema. Årets tema är övergången från vikingatid till medeltid.

Verksamheten bedrivs utomhus på museets gård. Här får besökare i alla åldrar prova på hantverk, baka bröd, skjuta pilbåge och testa spel och lekar. I programmet ingår även visningar på engelska och svenska av museets utställningar, samt barnvisningar. Förra året deltog fler än 60,000 besökare i Historiska museets sommaraktiviteter. Nu söker vi ett antal museipedagoger till 2019 års sommarprogram Viking för en dag.

Arbetsuppgifter
I arbetet ingår att möta publik av olika åldrar och nationaliteter, att välkomna och introducera dem till de aktiviteter som museet erbjuder. Barn och unga är en prioriterad målgrupp och verksamheten är utformad för att barn och vuxna ska lära och uppleva tillsammans. Som pedagog på Viking för en dag är du klädd i en dräkt inspirerad av tiden och kan levandegöra myter och berättelser.

Du håller workshops i hantverk, bakar bröd med besökarna, visar museets vikingautställning på engelska för grupper, genomför berättarstunder, leder och entusiasmerar besökare i spel och lek. I arbetsuppgifterna ingår också att förbereda och efterarbeta de dagliga aktiviteterna på gården, t.ex. att sätta ny deg, tvätta arbetskläder och utföra enklare underhåll av material.

Du är del i ett arbetslag som tillsammans ansvarar för genomförandet av sommarens aktiviteter och de dagliga rutinerna. Arbetslaget har nära kontakt med personalen i Besöksservice och tillsammans erbjuder ni besökarna gott värdskap.

Kvalifikationer
Vi söker olika kompetenser till arbetslaget och tror att du har en eller flera av följande kvalifikationer:
– serviceerfarenhet från någon kulturverksamhet
– pedagogisk erfarenhet från museum, eller i arbete med barn
– erfarenhet som guide
– studier i relevanta kulturhistoriska ämnen, ex. arkeologi, historia, etnologi, museologi eller liknande i Sverige eller utomlands
– studier i pedagogik i Sverige eller utomlands
– praktisk erfarenhet av hantverk, gärna i publika sammanhang
– goda kunskaper i engelska och gärna ytterligare språk

Som person
– har du ett starkt användarperspektiv och känsla för bra bemötande
– är du kreativ
– är du flexibel och uppskattar att arbeta i ett team
– är du ansvarsfull
– är du en problemlösare och fungerar bra i pressade situationer t.ex. när det är högt besökstryck, men du är också initiativrik i lugnare stunder

Anställningsvillkor
Tjänsten omfattar visstidsanställning under perioden 17/6 – 25/8 2019 på ca 70%.
Du kan söka för hela perioden eller för period 1: 17/6 – 23/7, alternativt period 2: 24/7 – 25/8.
Den 13:e, 20:e maj samt 3:e juni är det obligatorisk introduktion och utbildning.
Arbetet är schemalagt dagtid med helgarbete som en naturlig del av tjänsten.

Om att söka
Sista ansökningsdag är 2019-02-19. Skriv ett personligt brev på max 1 A4-sida där du berättar om dina erfarenheter och bifoga en kortfattad CV. Skicka din ansökan per e-post till registrator@shm.se och märk ansökan med ref.nr. 211-90-2019 och skriv namn och ämne i ämnesraden. Ett urval kommer att kallas till intervju.

Frågor om tjänsten
Frågor om tjänsten besvaras av museichef Katherine Hauptman, tel. 08-519 556 70. Uppgifter om anställningsvillkor lämnas av HR-specialist tel. Emelie Gloza 08-519 556 07. Facklig företrädare för SACO-S är Jonas Lindwall 08-402 30 21